
Ministerul Energiei propune soluții pentru erorile de facturare la energia termică
Unii consumatori din capitală și din municipiul Bălți ar putea avea Puncte Termice Individuale (PTI) și sisteme de distribuție a agentului termic pe orizontală, cu un contor individual la fiecare apartament. O astfel de soluție pe termen lung vine din partea Ministerului Energiei, în contextul în care mai mulți consumatori debranșați au primit facturi mari pentru energia termică.
Până la implementarea soluției propuse, Ministerul Energiei îndeamnă consumatorii să se adreseze la Ministerul Muncii pentru corectarea erorilor în facturile pentru energia termică și recalcularea facturilor retroactiv.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat despre înființarea Centrului Național pentru Energie Durabilă, care va investi în eficiența energetică a sectorului rezidențial chiar începând cu acest an. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe cu reprezentați ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), întreprinderilor termoenergetice și experți în domeniu, la care s-au propus soluții pentru consumatorii debranșați care au primit facturi mari pentru energia termică.
„În iarna 2022-2023, consumatorii debranșați au primit din oficiu cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate energetică și compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru acoperirea costurilor legate de încălzirea spațiilor comune ale blocului. În urma schimbării mecanismului de compensare, în decembrie 2023, aceste compensații au fost alocate în conformitate cu categoria de vulnerabilitate atribuită și doar celor care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md”, spune ministrul Parlicov.
Potrivit ministrului, consumatorii debranșați, care au primit facturi mari pentru energia termică, se pot adresa la Ministerul Muncii pentru corectarea erorilor și recalcularea facturilor retroactiv.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Consumatorii care își încălzesc apartamentele cu surse alternative de încălzire sunt îndemnați să se înregistreze pe compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensații din partea Guvernului, iar cei care o vor face până joi, 25 ianuarie, vor putea beneficia de compensații și pentru luna ianuarie.
Datele oficiale arată că din cele 26.837 apartamente debranșate în Chișinău, circa 17 mii nu au primit anul acesta compensații pentru căldură din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, iar la Bălți - 4570.
Anterior, directorul general interimar al Termoelectrica, Iurie Razlovan, a venit cu mai multe clarificări în privința metodei de facturare a căldurii în blocurile din Capitală. Asta la o zi distanță după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că mai mulți consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au fost „surprinși și deranjați” de mărimea facturilor la energia termică.
